Kaasmarktseizoen 2017 in Alkmaar geopend

Op vrijdag 31 maart a.s. vindt in Alkmaar de eerste Kaasmarkt van 2017 plaats

Hiermee trapt de grootste en oudste Kaasmarkt van Nederland op feestelijke wijze het Kaasmarktseizoen af. Nog tot en met eind september vindt de Alkmaarse Kaasmarkt elke vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur plaats op het Alkmaarse Waagplein.

De eerste Kaasmarkt wordt feestelijk omlijst door de theatergroep Vive les Gueux. Luister naar de spannende verhalen en strijdliederen van deze ‘geuzen’ en waan je in het roemruchte verleden van Alkmaar: de tijd waarin de geuzen samen met de Alkmaarders de Spanjaarden verjoegen en de allereerste kaasmarkten plaatsvonden.

GRATIS OP DE FOTO
Nieuw dit kaasmarktseizoen is de mogelijkheid voor bezoekers om gratis met de kaasmeisjes op de foto te gaan. Uiteraard kun je bij de kramen op het Waagplein ook weer proeven van de heerlijkste Hollandse kaassoorten.

GRATIS MET DE BUS NAAR DE KAASMARKT
Op vrijdag 31 maart rijdt er een gratis Kaasmarktbus vanuit de gemeente Bergen van en naar de Alkmaarse Kaasmarkt. Woon of verblijf je in Bergen of Egmond, stap dan in de speciale kaasmarktbus voor een gezellig ochtendje Kaasmarkt! Kijk voor busstops en vertrektijden op www.alkmaarprachtstad.nl.

KAASDRAGERSGILDE OP LIJST IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED
Voorafgaand aan de eerste Kaasmarkt wordt het Alkmaarse Kaasdragersgilde op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed’ bijgeschreven. Deze inventaris is een lijst van de belangrijkste tradities van Nederland. Bij immaterieel erfgoed gaat het om cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit is zeker van toepassing op 400 jaar oude Kaasdragersgilde, dat ervoor gezorgd heeft dat de traditie van het kaasdragen nog steeds springlevend is.

HISTORIE OUDSTE KAASMARKT VAN NEDERLAND
Al meer dan 600 jaar wordt er kaas verhandeld in Alkmaar. In 1593 werd het Kaasdragersgilde opgericht dat nog steeds bestaat en een belangrijke rol vervult op de kaasmarkten. De markt heeft altijd op het Waagplein plaatsgevonden. Dit plein is verschillende malen vergroot. In twee eeuwen tijd werd het maar liefst acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte. Hieruit blijkt het grote belang van de kaashandel voor de stad.

Want to know everything about Alkmaar?